Defensem Can Raventós declara refugi climàtic el jardí de la finca i denuncia que l’Ajuntament va cometre irregularitats a l’expedient municipal

Barcelona, 12 de desembre de 2020

Foto: Elena Bulet

La Plataforma Defensem Can Raventós ha organitzat aquest matí una manifestació pels carrers de Sarrià on hi han participat uns 400 veïns i veïnes que ha acabat amb la declaració de refugi climàtic el Jardí de la finca històrica de Can Raventós.

Reivindicació de Refugi climàtic 

Des de la plataforma Defensem Can Raventós han explicat que cada pam de terra que el ciment va guanyant als arbres significarà més calor a l’estiu i més fred a l’hivern per la disminució de la superfície verda, contribuint al fenòmen d’illa de calor urbana. Reclamen un refugi climàtic, un espai on infants i grans puguin aixoplugar-se durant les onades de calor i les fredorades de l’hivern. Un jardí acollidor on poder sortir a passejar, jugar i sentir la natura en tot el seu esplendor i recorden que segons les últimes projeccions climàtiques del Meteocat per d’aquí 30 anys hi haurà 25 nits tropicals més i que els dies tòrrids superaran en 15 els que hem tingut aquest any passat. És per això que han decidit fer un pas endavant i declarar el Jardí de Can Raventós refugi climàtic de Sarrià ja que l’Ajuntament de Barcelona ha planificat refugis climàtics a la ciutat, però cap a la vila de Sarrià.

Foto: Elena Bulet

Una necessitat pel barri

Des de la Plataforma Defensem Can Raventós reclamen que tant l’edifici de Can Raventós com la totalitat del jardí tinguin un ús públic. Pel que fa als usos de l’edificació podria allotjar les entitats del barri que no tenen lloc com les de cultura popular o els joves combinat amb un centre de dia per gent gran, ja que són usos molt compatibles i complementaris dels quals Sarrià en té un dèficit total.  

A més, la Plataforma demana la derogació del Pla i iniciar una negocació amb els promotors que permeti permutar l’edificabilitat acomulada existent a un altre espai del districte o de la ciutat. Posteriorment, la requalificació del jardí com a zona verda pel gaudi dels veïns i veïnes.

D’aquesta manera es fa front a la manca d’equipaments i espais verds a l’antiga vila.

Una tramitació irregular

Durant la manifestació la Plataforma ha fet saber que finalment s’ha tingut accés a una vista de l’expedient i s’ha pogut comprovar les irregularitats que van denunciar. El Pla Especial de Can Raventós, amb expedient 18PL166066 que el Ple Municipal va aprovar definitivament el dia 23 de setembre de 2020 s’hauria d’haver arxivat el 4 de juliol de 2019. Aquest pla, que permet la construcció de 4800 m2 d’habitatges de luxe, es va registrar al juliol del 2020, un any després. Per tant, s’hauria d’haver tornat a iniciar el tràmit de zero. 

L’Ajuntament de Barcelona va notificar la suspensió de l’expedient a la promotora el 4 d’abril de 2019 i va començar el compte endarrera de 3 mesos per l’arxivament. A l’expedient no consta cap document dins d’aquest període.

A més, els membres de la plataforma han pogut verificar que, com sospitaven, el Pla Especial no s’adiu a la normativa com a mínim en quatre aspectes: 

  • Es supera l’alçada edificatòria màxima permesa S’afegeix una planta extra que trenca la normativa urbanística definida pel PGM. 
  • No es respecta la distància de 10m al voltant de l’edificació catalogada que defineix la fitxa de patrimoni. 
  • La profunditat edificatòria es sobrepassa al front del c/ Fontcoberta.
  • No es corregeix la densificació congestiva ni s’augmenta els nivells de dotacions, serveis i espais verd locals.

Davant d’aquests fets des de la Plataforma volen denunciar que és incomprensible a ulls del ciutadà que el propi Ajuntament es salti la normativa que la pròpia institució s’ha dotat tant en el Pla General Metropolità com en el Catàleg de protecció del patrimoni. 

La plataforma tem que el cas de Can Raventós acabi sent un forat més a les arques públiques per culpa de cobrir els enderrocs i les indemnitzacions millonàries als promotors dels plans il·legals, així com va passar amb Dalmases 63 amb el cas de la casa Muley Afid. O com podria passar ben aviat amb l’illa Sandoz o l’edifici de la Rotonda a Plaça Kennedy, els dos casos amb una sentència d’enderroc pendents d’executar. Tres casos similars al mateix Districte que hauria de fer reflexionar a l’euip de govern actual de la ciutat.

Fotomuntatge realitzat per la Plataforma amb la comparativa de l’estat actual del front del carrer Fontcoberta i l’impacte real del projecte en aquest mateix carrer. Imatge recreada arran dels alçats de l’aprovació definitiva mostrats per part del Districte i els renders previs de la promotora.

Plataforma Defensem Can Raventós
defensemcanraventos@gmail.com 
https://fb.me/defensemcanraventos
https://twitter.com/CanRaventos

Publicado por Defensem Can Raventós

Plataforma ciutadana en defensa de Can Raventós

Un comentario en “Defensem Can Raventós declara refugi climàtic el jardí de la finca i denuncia que l’Ajuntament va cometre irregularitats a l’expedient municipal

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea tu sitio web con WordPress.com
Primeros pasos
A %d blogueros les gusta esto: