La Plataforma Defensem Can Raventós reclama l’aturada immediata de les obres dels pisos de luxe al jardí

Comunicat – 22 de setembre de 2023

La Plataforma Defensem Can Raventós reclama l’aturada immediata de les obres dels pisos de luxe al jardí

L’Ajuntament de Barcelona permet que tirin endavant les obres tot i les irregularitats demostrades del projecte

La Plataforma Defensem Can Raventós vam assistir a la Comissió d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona del dia 19 de setembre de 2023.

Comissió d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Barcelona del dimarts 19 de setembre de 2023

Agraïm l’autocrítica feta per BeC i valorem que, finalment i en aquesta Comissió d’Urbanisme, Janet Sanz hagi fet públic l’existència d’un informe jurídic que confirma irregularitats en l’aprovació del PEIMU de Can Raventós. Fet que dóna la raó a la reivindicació sostinguda de la Plataforma Defensem Can Raventós.

Rebutgem, però, l’opacitat i dilació mostrada respecte a facilitar el contingut total de l’informe jurídic, filtrat parcialment en premsa.

Des de la Plataforma Defensem Can Raventós exigim tenir accés immediat a dit document jurídic, esmentat per Janet Sanz, presidenta de la Comissió, el contingut del qual pot sostenir les reivindicacions veïnals en favor del bé comú, la salud i la identitat del barri.

Agraïm el prec que ERC va presentar, en boca de l’Elisenda Alamany, demanant d’aturar les obres de Can Raventós i la tala d’arbres del jardí i també que s’obri una negociació real amb la propietat per aconseguir un acord de permuta i preservar tot el conjunt de casa i jardí i que aquest esdevingui un refugi climàtic de titularitat pública.

També agraïm el prec presentat per Barcelona en Comú, expressat per l’actual presidenta de la Comissió, Janet Sanz, que demana emprendre totes les accions necessàries per salvar el jardí de Can Raventós, en resposta a les demandes del veïnat.

La Plataforma sent, però, una profunda indignació per la nul·la empatia mostrada per Laia Bonet, del grup municipal PSC, primera tinenta d’alcaldia, responsable de l’Àrea d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures, Mobilitat, Espai Públic i Habitatge, respecte al tema de Can Raventós i les reivindicacions dutes a terme per part del veïnat al llarg de més de quatre anys. Indignació per les falsedats expressades, per omissió o per incorrecció, que la primera tinenta empra quan justifica el perquè de no acceptar els precs presentats i defensats pels grups municipals d’Esquerra Republicana de Catalunya i de Barcelona en Comú.

Ens sobta com un grup polític que ha format part del govern anterior i ha votat a favor de l’aprovació del Pla Especial de Can Raventós, s’escapoleix de la seva responsabilitat en tot el procés irregular seguit fins a l’aprovació de l’esmentat pla i assenyali com a únic responsable el seu soci anterior de govern. Tampoc entenem que la seva representant s’escudi en un relat jurídico-administratiu absolutament pla i anodí sense mirada política. Considerem fora de lloc la seva defensa de caràcter corporativista i la negació de les irregularitats comprovables, mostrant nula capacitat d’autocrítica, de voluntat política i de defensa del patrimoni i del verd indispensable.

Amb un exposició aferrada a una estreta visió legalista i mancada de sensibilitat política i de comprensió del que vol dir emergència climàtica, la primera tinent d’alcaldia, i amb ella el nou govern municipal, perd una oportunitat d’or per identificar errors i esmenar-los. A dia d’avui, no té cap sentit voler defensar un planejament obsolet davant les necessitats actuals de salubritat ambiental. Això vol dir, d’espais verds propers i comunitaris, de refugis climàtics, de trames urbanes més esponjades, de carrers transitables pels vianants, etc. Amb pocs anys, el canvi climàtic s’ha fet molt evident i per això no és acceptable que un Ajuntament com el de Barcelona permeti la destrucció d’arbrat i la desaparició d’espais verds.

També manca de mirada política per no tenir en compte la singularitat d’un territori. Sarrià va ser la darrera vila que es va annexionar a Barcelona. Amb la destrucció del jardí de Can Raventós i, per tant, destrucció també de la unitat casa-jardí, perdem un signe d’identitat que parla de la història de la nostra antiga vila i es deteriora el valor patrimonial de la ciutat.

Des de la Plataforma Defensem Can Raventós, també sentim una gran decepció per l’abandonament de la sala per part d’Albert Batlle (UpA-PSC), regidor i cinquè tinent d’alcalde, i per part de Jordi Martí Galbis (TriasXBcn), actual regidor president del consell de Districte de Sarrià-Sant Gervasi, uns minuts abans de la presentació dels precs relacionats amb Can Raventós. Ens dol que el regidor president del nostre districte, un dels polítics que ens representa d’una manera més directa i més propera i que en el seu recent discurs de presa del càrrec reivindicava que des dels barris es pogués fer política, no hagi ni tan sols presentat cap prec a favor de salvar Can Raventós.

L’estat actual de les obres al jardí de Can Raventós

Per tot això, perquè ens cal conservar el poc patrimoni que ens queda per no oblidar qui som i d’on venim, perquè ens cal preservar cada fulla de cada arbre existent a la ciutat, reclamem al govern municipal:

a/ aturar les obres de construcció dels pisos de luxe i revertir la desfeta del jardí de Can Raventós.

b/ reprendre la negociació Ajuntament – Propietat per pactar una permuta total.

c/ declarar Can Raventós i el seu Jardí refugi climàtic de titularitat pública.

Plataforma està més viva que mai. Seguim i seguirem fent accions d’informació de denúncia i de rebuig d’aquesta situació aberrant, inacceptable que afecta a tota la població.

Publicat per Defensem Can Raventós

Plataforma ciutadana en defensa de Can Raventós

Deixa un comentari

Design a site like this with WordPress.com
Per començar